Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης [βίντεο] Πηγή: Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης [βίντεο] | iefimerida.gr



Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί σε Αθήνα και Σκόπια προχώρησε ο Μάθιου Νίμιτς. 
Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της γείτονος χώρες αποκάλεσε ουσιαστικά «Μακεδόνες» τους κατοίκους της, την ώρα που που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

«Μερικές φορές στους δρόμους, εδώ στη Νέα Υόρκη, ένας "Μακεδόνας" έρχεται και με χαιρετάει, λέγοντάς μου: "Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς"», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αναφερόμενος σε έναν Σκοπιανό της διασποράς, προκαλώντας απορίες.
Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Νίμιτς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε για την ονομασία διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, όπως είπε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, όταν ήσασταν τμήμα του Βασιλείου της Σερβίας, όταν ήσασταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν».
Επίσης, μιλώντας για ιστορική ευκαιρία των Σκοπίων, την καλύτερη εδώ και 25 χρόνια, είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά λήψη αποφάσεων, στέλνοντας έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση.
«Οταν υπάρχει συγκεκριμένη δυναμική και δεν προχωρείς, δεν ξαναγυρνάς εκεί που ήσουν, αλλά γίνεται χειρότερο. Ο κόσμος εκνευρίζεται, άλλα πράγματα έρχονται στο προσκήνιο, υπάρχουν αντεγκλήσεις. Και ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να μπορέσεις να ασχοληθείς ξανά», τόνισε.
Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Νίμιτς στο Sitel TV των Σκοπίων: 


Πηγή: Νίμιτς: Αποκάλεσε «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς, εν μέσω διαπραγμάτευσης [βίντεο] | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου