Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Πάτρα: Οι μετανάστες «πολιορκούν» το λιμάνι



Μεγάλη η πίεση των μεταναστών γύρω από τη λιμενική ζώνη τα τελευταία 24ωρα, παρά το τσουχτερό κρύο. Αρκετοί είναι οι αλλοδαποί που ...προσπαθούν να περάσουν τα κάγκελα του λιμανιού για να μπουν στη συνέχεια στην καρότσα όσων φορτηγών έχουν σταθμεύσει στο πάρκινγκ της λιμενικής ζώνης. Πρόκειται για εικόνα που και στις αρχές του νέου έτους αντιμετωπίζουν όσοι λιμενικοί τοποθετούνται για να κάνουν βάρδια στη λιμενική ζώνη. Ηδη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με λιμενικές πηγές, ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν ξεπέρασαν τους 200 και θα ήταν αρκετά μεγαλύτερος εάν η κίνηση στο λιμάνι της Πάτρας δεν είχε νεκρώσει για μερικές ημέρες εξαιτίας της απεργίας των λιμενεργατών. Ωστόσο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και τις αναφορές ανά βάρδια, οι μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν στο λιμάνι είναι πάρα πολλοί.

«Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τους αντιμετωπίσουμε. Η εικόνα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που επικρατούσε πριν από μερικούς μήνες» σημειώνει ο κεντρικός λιμενάρχης, Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Πάντως, σύμφωνα και με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η Πάτρα φαίνεται ότι αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι των μεταναστών για Ιταλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη.

Τον Σεπτέμβριο είχαν συλληφθεί στην Πάτρα 70 άτομα, από τα οποία τα 25 με πλαστά διαβατήρια και τα 29 χωρίς κανένα έγγραφο.

Τον Οκτώβριο είχαν συλληφθεί στην Πάτρα 86 άτομα, από τα οποία τα 31 με πλαστά διαβατήρια και τα 53 ενώ προσπαθούσαν να περάσουν μέσα σε φορτηγά.

Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των μεταναστών εκτινάχθηκε στα 214 άτομα, από τα οποία τα 26 εντοπίστηκαν με πλαστά διαβατήρια και τα 173 μέσα σε φορτηγά ή προσπαθώντας να περάσουν μόνοι τους στο λιμάνι.

Τέλος, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στην Πάτρα είχαν συλληφθεί 55 άτομα και οι εκτιμήσεις των λιμενικών είναι ότι έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 200 συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου