Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Με την απειλή της μη πληρωμής του ΔΝΤ η κυβέρνηση στο Eurogroup

 

«Φωτιά» στο κυβερνητικό επιτελείο για το σημερινό Eurogroup

Σε ένα ακόμα βήμα προσέγγισης προς το ξεκλείδωμα της ρευστότητας ενόψει μίας τελικής συμφωνίας τον Ιούνιο προσβλέπει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου που διήρκησε 7,5 ώρες και είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι της Κυριακής. Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου καθώς και το σημερινό Eurogroup γίνεται με φόντο τόσο την αποπληρωμή των 760 εκατ. ευρώ την Τρίτη προς το ΔΝΤ, για την οποία έχουν εκφραστεί δυσκολίες καταβολής λόγω άδειων αποθεματικών, όσο και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς η οποία όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι «έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της χώρας», στέλνοντας ένα μήνυμα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup ότι πλέον είναι η σειρά των ευρωπαίων εταίρων να κάνουν ένα βήμα προσέγγισης, αναγνωρίζοντας την πρόοδο με μία παύση στη δημοσιονομική ασφυξία. Μάλιστα, το πνεύμα που διαπνεόταν στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ενόψει του Eurogroup έτεινε στο δίλημμα «ή η κυβέρνηση αποσπά μία θετική δήλωση από το Eurogroup, ή η αποπληρωμή του ΔΝΤ τελεί εν αμφιβόλω την Τρίτη».

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για έναν έντιμο συμβιβασμό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της και τις αρχικές κόκκινες γραμμές της, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν εκ νέου μία σκληρή στάση, επαναφέροντας το σενάριο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

Έτσι με τη διλημματικού χαρακτήρα στάση με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στο Eurogroup υπό την απειλή μη καταβολής των 760 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, από το Μαξίμου επιχειρείται να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει άλλο βήμα πίσω χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη στάση και από τους δανειστές, τόσο με την παύση της δημοσιονομικής ασφυξίας, όσο και με την περαιτέρω προσέγγιση σε μία ρεαλιστική συμφωνία στη λογική του έντιμου συμβιβασμού.

«Θέλουμε στο Eurogroup της Δευτέρας την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» είπε ο κ. Τσίπρας ενώπιον του κυβερνητικού συμβουλίου, λίγες ώρες πριν το κρισιμότερο - μέχρι το επόμενο - Eurogroup της Δευτέρας.

Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων παράλληλα εξέφρασε και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει ενωμένη και αποφασισμένη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση, για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις και για το τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Επί τάπητος τέθηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση και οι επαφές που είχαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες με ξένους παράγοντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

;Oπως διαφαίνεται από όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων, αγκάθια για τη συμφωνία παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το ΦΠΑ, το άνοιγμα του Ασφαλιστικού, για τα οποία οι δανειστές ζητούν πλήρη αποδοχή των αιτημάτων τους, κάτι που αποτελεί ομολογία αποτυχίας για την κυβέρνηση σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό.

Έτσι σε αυτό το μήκος κύματος την Κυριακή ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ κληθείς να σχολιάσει την.. κάλπη που ζωγράφισε ο πρωθυπουργός και απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, τόνισε ότι μοιάζει περισσότερο με κάλπη δημοψηφίσματος και όχι εκλογών.

Με τον τρόπο αυτό στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος και να ηρεμήσουν τα πνεύματα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που επικρατεί αναβρασμός εν αναμονή των τελικών υποχωρήσεων γι την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωσή του στο Μαξίμου παρέμεινε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ εκεί επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που είχε μεταβεί στην Κουμουνδούρου για  να ενημερώσει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε αναλυτικά για την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικό, αλλά και τεχνικών κλιμακίων, ενώ παράλληλα ανέλυσε τον «έντιμο συμβιβασμό» αλλά και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέθεσε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας τις απαιτήσεις των δανειστών και τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμα χάσμα στις διαπραγματεύσεις.

Πολιτική Γραμματεία και προεδρείο της ΚΟ ολοκλήρωσαν την κοινή συνεδρίαση, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη στην κυβέρνηση και στην τήρηση των «κόκκινων γραμμών».

Τέλος, στο σημερινό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρωγνομώνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου εκδόθηκε η παρακάτω άτυπη κυβερνητική ανακοίνωση:

1)Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα . Ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τον Αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτο.

2)Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής.

3)Συζητήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενοαπό τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

4)Στη συνεδρίαση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαμήλωσαν τον πήχη

Την ίδια ώρα πάντως τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο επιεκφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια συμφωνία στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου