Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Δήλωση-σοκ διακινητή: «Δουλεύω καλά, ικανοποιώ τους μετανάστες»

Απτόητοι και παρά την εκατόμβη νεκρών συνεχίζουν το…
έργο τους οι διακινητές που υπόσχονται στους μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να συναντήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης σε μία ξένη χώρα, ότι θα περάσουν σώοι στις ιταλικές ακτές.

Χαμογελαστός και ατάραχος ο 34χρονος Μαρέντ Μεντάιν από την Ερυθραία, ο οποίος συνελήφθη στη Σικελία από τις ιταλικές αρχές, δηλώνει ότι δουλεύει καλά με τους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν άμεσα τις λιβυκές ακτές.

«Λένε για εμένα ότι αφήνω πάντα πάρα πολλούς να επιβιβαστούν στο πλοιάριο. Αλλά εκείνοι είναι που θέλουν να φύγουν γρήγορα και εγώ τους ικανοποιώ», υποστηρίζει ο Μεντάιν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Παλέρμο.

Ο 34χρονος που αυτοαποκαλείται «στρατηγός», ισχυρίζεται ότι είναι «δυνατός σαν τον Καντάφι» και δίχως να δείχνει ίχνος μεταμέλειας ή ντροπής, ομολογεί: «Δούλεψα καλά αυτό τον χρόνο. Έφυγαν 7.000 ή ακόμα και 8.000 χάρη σε εμένα».

Παράλληλα, παραδέχεται ότι κάνει μία «βρώμικη δουλειά», αλλά όπως λέει «δε μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να τους ακούσουμε όλους. Θέλουν να φύγουν και εμείς τους βοηθούμε να φύγουν».

Ο 34χρονος είναι ένας από τους 24 συλληφθέντες που εμπλέκονται σε δίκτυο διακινητών και βρίσκονται στα χέρια των ιταλικών αρχών.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο οι δουλέμποροι συνεργάζονται σε διάφορες χώρες της Αφρικής με σκοπό οι «πελάτες» να περάσουν από την καρδιά της Μαύρης Ηπείρου στη Λιβύη. Στη συνέχεια, οι επίδοξοι… ταξιδιώτες μεταβαίνουν στην Τρίπολη και τα περίχωρα όπου ζουν σε αποθήκες μέχρι την ημέρα της αναχώρησής τους. Αν καταφέρουν να διασχίσουν την Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία, οι διακινητές φροντίζουν να έχουν στις ιταλικές ακτές συνεργάτες τους, οι οποίοι επί πληρωμή βοηθούν τους μετανάστες να περάσουν στη Ρώμη ή το Μιλάνο για να συνεχίσουν το ταξίδι ελπίδας στην βόρεια Ευρώπη.

Η Corriere della Sera χαρακτηρίζει την επιχείρηση ψυχών «γραφείο ταξιδίων», από την οποία οι δουλέμποροι κερδίζουν χιλιάδες ευρώ για κάθε μετανάστη.

«Μπορεί να κερδίσουν ακόμα και 80.000 ευρώ το κεφάλι», γράφει η ιταλική εφημερίδα και εξηγεί ότι κάθε μετανάστης για την μεταφορά του από τις λιβυκές ακτές στην Ευρώπη πληρώνει μέχρι και 3.600 δολάρια.

arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου