Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Μαύρα σύννεφα πάνω από το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη

 

Πάει για εμπλοκή στο Eurogroup αν δεν αλλάξουν οι 6 προτάσεις

Ολοταχώς για εμπλοκή οδεύει στο Eurogroup της Δευτέρας το πακέτο μέτρων του Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν παίρνει το πράσινο φως, εκτός και αν γίνουν ριζικές αλλαγές στα μέτρα.

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι το πακέτο των 6 μέτρων που πρότεινε ο Έλληνας υπουργός δεν ικανοποιεί τους Ευρωπαίους που πιέζουν για εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και βέβαια για έλεγχο από τους θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βαρουφάκη ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, επιθυμεί να γίνει εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ ή μέρους της δόσης για να πάρει ανάσα.

Η νέα διαπραγμάτευση ξεκίνησε με την συνεδρίαση του Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία ο Ελληνας εκπρόσωπος Γ. Χουλιαράκης φέρεται να παρουσίασε τις έξι μεταρρυθμίσεις, αν και επισήμως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα.

Ωστοσο οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν δεκτές με... ενθουσιασμό.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ζητούνται διευκρινήσεις και αναλυτικότερη κοστολόγηση των προτάσεων.

Τα μηνύματα στην ελληνική πλευρά είναι πλέον ξεκάθαρα και φαίνεται ότι χθες βράδυ στο συμβούλιο οικονομικής πολιτικής εξειδικεύτηκαν τα μέτρα.

Ο κ. Βαρουφάκης διεμήνυσε στους εταίρους, που είχαν απορρίψει το πακέτο των έξι μέτρων που τους είχε αποστείλει, πως η Ελλάδα έχει και plan B χρηματοδότησης, μιλώντας στο ελληνογαλλικό βιομηχανικό επιμελητήριο.

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη και το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση και με όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εντός της ημέρας ο Διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για όλες τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου