Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο-εκβιασμός από το Eurogroup

 

Βαρουφάκης: Δεν παίζουμε παιχνίδια, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Δεν κάνουμε μπλόφα, δεν υπάρχει plan B - Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να αποφασίσετε μέχρι την Παρασκευή - Διαβάστε το κείμενο που απέρριψε η κυβέρνηση

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλούμ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, με τον ωμό εκβιασμό ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς ο χρόνος τελειώνει. Η «διορία» που έδωσε είναι μέχρι την Παρασκευή.

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

O κ. Ντάισεμπλουμ παρουσίασε ένα νέο «σκληρό» κείμενο, το οποίο και δεν έγινε δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος "έφυγε" από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους.

Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση του Ντάισελμπλουμ και υποστηρίζει ότι εκπορεύεται από το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ώστε να συζητηθούν όλα με πολιτικούς όρους. Ωστόσο, ορισμένοι εκ των εταίρων εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι και απέρριψαν την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής.

Στο πλευρό της Ελλάδας βρέθηκαν Γαλλία και Ιταλία, καθώς οι δύο χώρες πήραν ξεκάθαρη θέση αντίθετη στο Ντάισελμπλουμ, θεωρώντας πως το περιεχόμενο του κειμένου αποτελεί πρόταση ρήξης, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πήγες.

Το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Ελλάδα

Στα ΜΜΕ διέρρευσε το κείμενο που έφερε στο Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, και προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας.

Στο κείμενο ζητείται από την Αθήνα να δηλώσει ότι:

- Αποδέχεται την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος.
- Αποδέχεται τον υπάρχοντα και κατά κοινή ομολογία ανέφικτο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο μη διαπραγμάτευσης και ρήξης, αφού ζητά η Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς καμία αλλαγή το υπάρχον πρόγραμμα παρά την αποτυχία και την αναποτελεσματικότητα του που εντοπίζουν πλέον εκπρόσωποι και των δανειστών.

«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».

Ο ωμός εκβιασμός και το τελεσίγραφο του Ντάισελμπλουμ


Τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να αποφασίσει μέχρι την Παρασκευή αν θα συνεχίσει στο δρόμο του μνημονίου έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος και υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς ο χρόνος τελειώνει.

«Μίλησα πριν από μερικές ημέρες με τον κ. Τσίπρα και συμφωνήσαμε από κοινού για να βρούμε ένα τρόπο τεχνικής αξιολόγησης για το τρέχων πρόγραμμα και που αλλού θα μπορούσαμε να τα βρούμε. Υπήρχε μια σύγκλιση στο 60% με 70% του προγράμματος.

Σήμερα από τα θεσμικά όργανα μάθαμε ότι η αντίδραση των οικονομικών επιτελείων ήταν διαφορετική. Υπάρχει μια απογοήτευση. Δεν βρήκαμε ακόμα κοινό σημείο συνεννόησης. Τις τελευταίες ημέρες και μέχρι την αρχή αυτής της συνάντησής προσπαθήσαμε μήπως και τα βρούμε αλλά δεν τα καταφέραμε.

Η βέλτιστη λύση θα ήταν μια παράταση του ελληνικού προγράμματος, χρειάζεται χρόνος και ο καλύτερος τρόπος είναι η παράταση. Τέτοιου είδους επέκταση θα έπρεπε στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την ευελιξία (π.χ. αντικατάσταση μέτρων με κάποια άλλα κλπ)

Όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις πως θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα. Εκείνοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εβδομάδα για νέες συζητήσεις μέχρι να φτάσουμε στην Παρασκευή και ένα νέο eurogroup. Αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Αυτό ήταν. Πάει και τελείωσε» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου