Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ''ΦΛΟΥ'' Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ



 
 

«Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί σε νησιά, παραμεθόριες περιοχές, φάρμακα, βιβλία»

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, δεσμευόμενος ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί σε νησιά, παραμεθόριες περιοχές, φάρμακα, βιβλία και έντυπα», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης και στον τουρισμό από 6,5% σε 13% που προέβλεπε το mail Χαρδούβελη.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα. Το μνημόνιο, όλη αυτή η σκοτοδίνη των περασμένων ετών. Το κράτος ωστόσο έχει συνέχεια. Η υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης μας δεσμεύει. Ο λαός μας έδωσε εντολή. Έπρεπε να παντρέψουμε τις δύο εντολές, την υπογραφή με τη λαϊκή εντολή» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά γινόμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας».

«Συνοθύλευμα παρανομιών» χαρακτήρισε τα μνημόνια για μία δημοκρατία. «Για αυτό συμφωνώ με το ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ζούμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Δεν κάνουμε συζήτηση στο Eurogroup. Βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί».

«Στην Ευρώπη μου είπαν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Εάν συμφωνούσαμε με τους Ευρωπαίους θα ήταν σαν να καταργούμε τις εκλογές. Θα δίναμε πάτημα σε όλους τους αντιευρωπαϊστές που λένε ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δυο φορές έθεσε βέτο. «Μέσα από τη μεγάλη σύγκρουση πετύχαμε να πάμε σε τρίτο Eurogroup και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Από εκεί που ήμασταν μόνοι μας βρεθήκαμε να έχουμε πολλούς συμμάχους» υπογράμμισε.

Τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα συζήτηση με ομόλογό του που δεν κατονόμασε ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα πέρναγε από τα Κοινοβούλια. Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο. «Προφανώς και η συμφωνία είναι γεμάτη ασάφειες. Είμαστε περήφανοι για τις δημιουργικές ασάφειες της συμφωνίας» πρόσθεσε αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και αυτό ως κρίνεται λάθος, ο κ. Βαρουφάκης τήρησε αποστάσεις από την προεκλογική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός εξέλεξε μία κυβέρνηση που επιτέλους θα έλεγε «όχι».

«Βεβαίως και τελείωσε το μνημόνιο. Είχα εντολή από το λαό να το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.

«Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δεν θα αναφερθεί σε νούμερο, εάν δεν μπορώ να το πετύχω. Για τη φοροδιαφυγή ό,τι νούμερο και να πω δεν θα είμαι μέσα»

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το τελευταίες εδάφιο της συμφωνίας που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και την αντιμετώπισή της.

Αναφερόμενος στους θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο, καθώς «δεν θα ξαναέρθουν ως συμμορία τεχνοκρατών στη χώρα».

Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Σε περίπτωση που χρειαστεί να έχω αστυνομικό να με φυλάει θα παραιτηθώ» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι το ταμείο είναι άδειο και τόνισε ότι εμείς δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο μνημόνιο. «Όσο υπογράφεις για να πάρεις χρήματα κανείς δεν σε παίρνει σοβαρά», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό αλλά οι συντάξεις και οι μισθοί θα πληρωθούν.

Για τους φόρους σημείωσε ότι «είναι λάθος αν προεκλογικά έλεγαν στελέχη να μην πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ» και τόνισε ότι «έχουμε και εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ μερικά μαργαριτάρια».

Περιγράφοντας όσα έγιναν όταν πήγε στο πρώτο Eurogroup είπε: «Όταν είπα θέλω να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος πάθανε εγκεφαλικό. Όταν είπα για ανθρωπιστική κρίση έπαθαν δεύτερο εγκεφαλικό».

«Θα βρισκόμαστε σε συνεχή πάλη αν μας λένε όχι στα μέτρα που θέλουμε να περάσουμε. Θα σπρώχνουν αυτοί από τη μία και εμείς από την άλλη» είπε όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει οι Ευρωπαίοι πούνε όχι σε όσα θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου