Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όταν ήταν νέος διαδήλωνε κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!

 
Τα ηνία του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει σήμερα ο Νορβηγός σοσιαλδημοκράτης Γενς Στόλτενμπεργκ. Είναι 55 χρονών κι έχει εκλεγεί τρεις φορές στο αξίωμα του πρωθυπουργού στη
χώρα του. Την πρώτη μάλιστα ήταν και ο νεώτερος στην ιστορία της Νορβηγίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι οικονομολόγος που διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Είναι πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2002, ενώ εκλέγεται βουλευτής από το 1993.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει πολλές φορές υπουργός και υφυπουργός, όχι όμως Άμυνας. Σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία. Εκτός από το ότι αρχές του 1990 ήταν μέλος της επιτροπής άμυνας, το όνομά του δεν συνδέθηκε με το ΝΑΤΟ παρά μόνο αρνητικά.

Σε νεαρή ηλικία είχε ταχθεί ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην αμερικανική πολιτική. Μάλιστα συμμετείχε στις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, έσπαγε τα τζάμια της αμερικανικής πρεσβείας στο Όσλο, ενώ αργότερα ως ενήλικας έβριζε την νατοϊκή συμμαχία.

Αργότερα πάντως, όταν πολιτεύθηκε, άλλαξε απόψεις και συνέβαλε να αποδεχθεί η νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος την ένταξη της χώρας του στη Ατλαντική συμμαχία.

Ως πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την συμμετοχή της χώρας του σε στρατιωτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, κάτι που του έδωσε κύρος στις ΗΠΑ. Τότε ήταν που του συγχωρέθηκαν τα νεανικά του «παραπτώματα» και μπήκε το όνομά του ανάμεσα στους υποψήφιους για το υψηλότερο πολιτικό πόστο της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου