Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΩΤΣΕΖΟΥΣ



Η Σκωτία καταλαμβάνει το 32% της έκτασης της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεντρώνει το 8,3% του πληθυσμού και αποδίδει περίπου το 9,1% των φορολογικών εσόδων.

Ποια είναι τα οικονομικά και... γεωγραφοκά δεδομένα, που ορίζουν τη σχέση της Σκωτίας με τις υπόλοιπες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας; Και ποιες οι συνέπειες, εάν τελικά αποσχιστεί;

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Σκωτίας ανέρχεται σε 26.424 στερλίνες, ενώ το μέσο βρετανικό σε 22.336 στερλίνες, αν υπολογίσει κανείς τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη σκωτσέζικη “φαρέτρα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 90% του πετρελαίου προέρχεται από περιοχές στη Σκωτία.

Η Βρετανία θα θέλει και αυτή μερίδιο στην παραγωγή και στα αποθέματα, αν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κάνουν λόγο για 1,5 τρισ. λίρες (1,8 τρισ. ευρώ), αλλά η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι η αξία του είναι μικρότερη από το ένα δέκατο αυτού του ποσού.

Αν στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου υπερισχύσει το «ναι», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, Σκωτσέζος από το Αμπερντίν, που ζει στην Αγγλία και διδάσκει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield στο Yorkshire, «το πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι τεράστιο. Θα έμενε στην ιστορία ως ο ηγέτης που δεν κατάφερε να κρατήσει τη χώρα ενωμένη. Και ίσως θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί».

Αντιθέτως, για τον Σκωτσέζο πρωθυπουργό και αρχηγό του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, η 18η Σεπτεμβρίου θα είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής του, καθώς θα γίνει ο ηγέτης της, ένας ήρωας στα μάτια των υποστηρικτών της απόσχισης.

Η Σκωτία έχει όλα τα φόντα για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της, γράφει η εφημερίδα “Ιndependent”. Έχει τη δική της γλώσσα, τις δικές της τράπεζες και μια ακμάζουσα οικονομία. Οι Σκωτσέζοι δεν πληρώνουν δίδακτρα -τα καλύπτει το κράτος- σε αντίθεση με τους Άγγλους, τους Ουαλούς και Βορειοϊρλανδούς.

Τα “μερίδια” της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν θέλει να τα αποτυπώσει κανείς σε μία κόλλα χαρτί, είναι τα ακόλουθα: η Σκωτία αντιπροσωπεύει το 8,3% του πληθυσμού (5,2 εκατ. κάτοικοι), καταλαμβάνει το 32% της χερσαίας και το 61 % της θαλάσσιας έκτασης.

Η συνολική έκτασή της είναι 78.772 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παράγει το 65% του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, το 96,5% του αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας κι ελέγχει το 81% των αποθεμάτων ορυκτού άνθρακα.

πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου