Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστρέφει η τρόικα με το βλέμμα στο δημοσιονομικό κενό

 

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου η συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη

Αρχίζει τη τρέχουσα εβδομάδα με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθηνά η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ η πρώτη συνάντηση των κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη έχει ορισθεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε πρώτη φάση η τρόικα θα επικεντρώσει την προσοχή της στα δεδομένα του υπό κατάρτιση Προϋπολογισμού του 2015, καθώς ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού του 2015 είναι μια σημαντική παράμετρος από την οποία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015 -2016. Η κυβέρνηση τοποθετεί στα 900 εκατ. ευρώ το κενό , ενώ ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν πως η Ελλάς θα πρέπει να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ επιπλέον για να φτάσει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

Στις συναντήσεις των κλιμακίων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με τα στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο δημόσιο, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια οι οποίες ευρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Ειδικό βάρος αναμένεται να δοθεί από την τρόικα και στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Από την τρέχουσα αξιολόγηση θα πρόκυψη το εάν και εφόσον η Ελλάδα θα εμφανίσει χρηματοδοτικό κενό την διετία 2015 -2016. Η Κυβέρνηση τόσο δια στόματος του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά όσο και δια στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη υποστηρίζει πως είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, όχι μόνο χωρίς νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά ακόμη και χωρίς τα 12 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ για το 2015 και το 2016.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η χώρα οδεύει στο τέλος του Μνημονίου και προς το τέλος της τρόικας.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου