Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τα διάσημα «ναι» και τα διάσημα «όχι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας


Σον Κόνερι, Κεν Λόουτς και Μπράιαν Κοξ από τη μια - Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Έμα Τόμσον από την άλλη


Λιγότερες από 10 ημέρες έμειναν πλέον για το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν η Σκωτία θα αποσχιστεί ή όχι από το Μεγάλη Βρετανία.

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι οριακό - άλλοτε υπέρ της καμπάνιας «Ναι Σκωτία» και άλλοτε υπέρ της καμπάνιας «Καλύτερα Μαζί» - διάσημοι Σκωτσέζοι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων εκφράζουν την άποψή τους παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ψήφου καθώς δεν ζουν πλέον στην Σκωτία.

Κάθε «στρατόπεδο» έχει τα «βαριά χαρτιά» του όπως ο Σον Κόνερι για όσους θέλουν μετά από 307 χρόνια η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη ή η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ για εκείνους που θέλουν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν.


Οι υπερ:



Σον Κόνερι

Ό πιο κλασσικός «Τζέιμς Μποντ» ίσως είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της παράταξης που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. «Η εκστρατεία τού ΝΑΙ έχει επικεντρωθεί σε ένα θετικό όραμα για τη Σκωτία. Βασίζεται στην ισότητα και στη θεμελιώδη δημοκρατική αξία ότι ο λαός της Σκωτίας είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας για το μέλλον του» εξηγεί τη θέση του.

Μπράιαν Κοξ

Ο γεννημένος στο Νταντί «Αγαμέμνωνας» της ταινίας «Τροία» αν και δεν έχει δικαίωμα ψήφου τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας γιατί, όπως δήλωσε στο BBC, «η πολιτιστική μου κληρονομιά είναι τόσο σημαντική για εμένα όσο όλα τα άλλα».

Κεν Λόουτς

Αναφανδόν υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσεται ο διάσημος σκηνοθέτης με βασικό επιχείρημα την απέχθειά του για τους βρετανούς πολιτικούς. «Αν είχα την ευκαιρία να ήμουν ανεξάρτητος από τους Εργατικούς-Φιλελεύθερους-το Νέο Εργατικό Κόμμα τότε θα την έπαιρνα... Θα σκεφτόμουνα: Να η ευκαιρία. Άλλες αποικίες έχουν ήδη κατακτήσει την ανεξαρτησία τους».


Οι κατά



Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Το αντίπαλον δέος του Σον Κόνερι και «ισχυρό χαρτί» της εκστρατείας «Καλύτερα Μαζί» είναι η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Έχοντας δωρίσει 1 εκατ. λίρες στην καμπάνια η δημιουργός του Χάρι Πότερ υποστηρίζει ότι «η απλή αλήθεια είναι ότι η Σκωτία υφίσταται τις ίδιες πιέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να παλέψει στην ίδια παγκόσμια αγορά, να υπερασπίσει τον εαυτό της από τις ίδιες απειλές και να καθοδηγήσει μια ακόμα εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη»

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Στο πλευρό της Ρόουλινγκ βρίσκεται ο μέχρι πριν από δύο χρόνια προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως εξηγεί «800.000 Σκωτσέζοι, όπως εγώ, ζουν και εργάζονται σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν ζούμε σε μια ξένη χώρα, βρισκόμαστε απλά σε ένα διαφορετικό τμήμα της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σούζαν Μπόιλ

Στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκεται και η οψίμως διάσημη τραγουδίστρια που έγινε γνωστή μέσα από το βρετανικό talent show «Βρετανία Έχεις Ταλέντο» καθώς τάσσεται αναφανδόν με την πλευρά του «όχι» υποστηρίζοντας ότι «είμαι μια περήφανη, πατριώτης Σκωτσέζα, περήφανη για την κληρονομιά μου και τη χώρα μου αλλά δεν είμαι εθνικίστρια».

Ροντ Στιούαρτ

Ο διάσημος τραγουδιστής όχι μόνο έχει εκφραστεί κατά του ενδεχόμενου της ανεξαρτησίας αλλά είχε δηλώσει και σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Δεν θα ήθελα να δω την Ένωση να σπάει μετά από τόσα χρόνια - και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί» δήλωνε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι του 2013.

Γιούαν ΜακΓκρέγκορ

«Είμαι Σκωτσέζος και αγαπώ την Σκωτία με όλη μου την καρδιά. Αλλά μου αρέσει και η ιδέα της Μεγάλης Βρετανίας και ξέρω ότι θα ήταν ντροπή να τα χωρίσω» δήλωσε το 2012.

Έμα Τόμσον

«Γιατί να χτίσουμε ένα νέο σύνορο ανάμεσα σε ανθρώπους σε έναν κόσμο που συνεχώς συρρικνώνεται όταν όλοι ακόμα παλεύουμε να ζήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο;» είχε αναρωτηθεί η διάσημη ηθοποιός το 2012 τασσόμενη κατά του ενδεχομένου της απόσχισης.


Και ο ουδέτερος


Άντι Μάρεϊ

Μια κατηγορία μόνος του φαίνεται ότι είναι ο τενίστας Άντι Μάρεϊ ο οποίος ακόμα δεν έχει εκφράσει δημοσίως την άπόψή του. Ίσως να θυμάται ακόμα τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να στηρίξει όλες τις άλλες ομάδες πλην της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Κατά καιρούς έχει αφήσει υπονοούμενα για τη στάση του δηλώνοντας ότι σε περίπτωση απόσχισης της Σκωτίας θα την εκπροσωπούσε στα γήπεδα του τένις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου