Κυριακή 18 Μαΐου 2014

EKΛΟΓΕΣ 2014. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ


 
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες για τις ​δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2014. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Στις 13 περιφέρειες της χώρας συμμετέχουν 104 συνδυασμοί, ενώ για τους 325 δήμους, ο αντίστοιχος αριθμός των υποψηφίων Δημάρχων είναι 1.441.


Πόσους σταυρούς έχετε δικαίωμα να βάλετε στο ψηφοδέλτιο

Δημοτικές εκλογές

Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, επίσης, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του, ενώ εάν τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Περιφερειακές εκλογές

Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

- προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις (3) περιφερειακοί σύμβουλοι.

- προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Τι να έχετε μαζί σας στην κάλπη

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στον εκλογέα, που ψήφισε, χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Μάθετε πού ψηφίζετε

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, αρκεί να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμό σας και την ημερομηνία γέννησης στο σύνδεσμο που ακολουθεί http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm

Οι υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν πέραν του ωραρίου

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών, πέραν του ωραρίου τους θα πρέπει να λειτουργήσουν τα ΚΕΠ, υπηρεσίες των δήμων και ληξιαρχεία. Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα με τις ημερομηνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου