Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΡΩΣΟΦΙΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 




Νέες... Κριμαίες «στήνονται» σε επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, εκεί όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, περιμένοντας την βοήθεια της Μόσχας. Ντόνετσκ, Χάρκοβο και Λούγκανσκ αποσταθεροποιούνται, με την αστυνομία να μην δείχνει διατεθειμένη να αντιδράσει....
Για «μισθοφόρους» κάνουν λόγο οι ΗΠΑ. 
Φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο και υποσχέθηκαν ότι στις 11 Μαΐου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην πόλη, κίνηση πίσω από την οποία η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι κρύβεται η Μόσχα, σε μία επανάληψη των όσων συνέβησαν στην Κριμαία. 
Οι διαδηλωτές ζητούν από τη Ρωσία να ετοιμάσει τον στρατό της, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, ανέφερε ότι τα όσα διαδραματίζονται στα ανατολικά της χώρας είναι ενορχηστρωμένα από την Ρωσία. 
«Ένα σχέδιο κατά της Ουκρανίας είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτό, ξένα στρατεύματα θα εισβάλλουν στη χώρα», σημείωσε ο Γιατσένιουκ και προειδοποίησε: «Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό». 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει τεράστια στρατιωτική δύναμη στα σύνορα με την Ουκρανία. Και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. 

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία είναι μισθοφόροι, ωστόσο δεν ανέφερε ποιος τους πληρώνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα συνεχίζει ακάθεκτη τις «προκλήσεις». Μάλιστα, ο Τζέι Κάρνει ανέφερε ότι «ζητούμε από τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και τασσόμαστε κατά της περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης». 
Κέρι και Λαβρόφ είχαν χθες για μία ακόμη φορά τηλεφωνική επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στο Χάρκοβο, το Λούγκανσκ, το Ντόνετσκ δεν μοιάζουν να είναι «μια αυθόρμητη σειρά γεγονότων», αλλά «μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξάλλου κάλεσε την Ουκρανία να μην χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών, σε επικοινωνία που είχε με τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνεχίζει να δείχνει την επιθετική της στάση απέναντι στην Ουκρανία και τη μεταβατική κυβέρνηση, έχοντας ως «όπλο» το φυσικό αέριο. Η Gazprom διαμήνυσε πως δεν βλέπει κινήσεις από το Κίεβο προς αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών του ενώ πλέον έληξε και το τελεσίγραφο που έχει δώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου