Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ταπείνωση: 18 χρόνια μετά και η σημαία μας δεν κυματίζει ακόμα στα Ίμια...

 

 
31 Ιανουαρίου 1996

Το χρονικό της μεγάλης ντροπής

Από τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στη βραχονησίδα Ίμια. Αν και η κυβέρνησή μας είχε υποσχεθεί να μην εγκαταλείψει το νησί μας, ο ανίκανος να υπερασπίσει το ελληνικό έδαφος πρωθυπουργός κ.Σημίτης απόσυρε τις ελληνικές δυνάμεις από τη βραχονησίδα, όταν μια τουρκική ομάδα καταδρομέων αποβιβάστηκε και κατέλαβε την γειτονική (και ελληνική) βραχονησίδα Ακρογιαλιά. Στις 4.49 π.μ. ένα ελληνικό ελικόπτερο που προσπάθησε να εξακριβώσει την παρουσία ή όχι Τούρκων στρατιωτών στην Ακρογιαλιά δέχθηκε ηλεκτρονική παρεμβολή (jamming) από τους Τούρκους και συνετρίβη. Οι τρεις Έλληνες αξιωματικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο (Χ.Καραθανάσης, Ε.Γιαλοψός, Π.Βλαχάκος) σκοτώθηκαν. Ειρωνικά λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πάγκαλος είπε πως μετράει με φειδώ το αίμα των παιδιών της Ελλάδος (προφανώς δεν μετράει με την ίδια φειδώ τα εδάφη που εγκατέλειψε στους Τούρκους). Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρωτοβουλία τους, φέρνοντας στη μνήμη των Ελλήνων άσχημες μνήμες από προηγούμενες δεκαετίες. Την ίδια ώρα στην Τουρκία άρχιζαν οι έξαλλοι πανηγυρισμοί. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εγκαταλείπει έδαφος της αμαχητί.

Πώς έπεσε το ελικόπτερο;

Αποστολή αυτοκτονίας εκτελούσε στην κυριολεξία το ελικόπτερο με τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς στη βραχονησίδα Ίμια. Η εκδοχή του ατυχήματος, την οποία προβάλλει επίσημα η κυβέρνηση (υποστηρίζει, ρίχνοντας λάσπη στον τάφο των άτυχων αξιωματικών, ότι ο κυβερνήτης τα 'χασε από τα φώτα!) φαίνεται να καταρρέει από το άκρως εμπιστευτικό σήμα που εστάλη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από τη φρεγάτα "Ναυαρίνο", που ήταν η βάση του ελικοπτέρου. Από το έγγραφο ντοκουμέντο, που αποκάλυψε στο φύλλο της 1ης Φεβρουαρίου η εφημερίδα "Απογευματινή", προκύπτει πως το ελικόπτερο κατέπεσε ύστερα από ηλεκτρονική παρεμβολή, η οποία "τρέλανε" τα όργανα πλοήγησης. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό σήμα, στις 4.49 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, ο πιλότος ανέφερε κατά λέξη: "Έχω ένδειξη master caution (γενική ηλεκτρονική βλάβη), emergency (κίνδυνος)". Σύμφωνα με τους ειδικούς η ένδειξη master caution σημαίνει ότι είτε το ελικόπτερο δέχεται ηλεκτρονική παρεμβολή, είτε ότι υπάρχει μηχανική βλάβη (οπότε και ανάβει το αντίστοιχο λαμπάκι). Αμέσως μετά όμως ο πιλότος προσθέτει "αλλά το λαμπάκι δεν δείχνει τίποτα". Τα συμπεράσματα είναι ευνόητα.

Η τουρκική απόβαση

Με μιά αστραπιαία επιχείρηση, η οποία όμως είχε προγραμματιστεί τουλάχιστον 12 ώρες νωρίτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να λάβει κανένα μέτρο, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ακρογιαλιά (βραχονησίδα δίπλα στην Ίμια) και άλλαξαν το σκηνικό στην κρίση του Αιγαίου. Ανενόχλητοι οι Τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν στο νησί εφαρμόζοντας με απόλυτη επτυχία την επιχείρηση "Γιούνους 1" (Δελφίνι 1). Οι Τούρκοι καταδρομείς που χθές το μεσημέρι έγιναν δεκτοί ως ήρωες στο Ασημοχώρι της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με τον αρχηγό τους ταγματάρχη Αλί Τουρκμέν, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. "Στήσαμε τη σημαία μας και περιμέναμε. Παρά το γεγονός ότι ήταν βράδυ βλέπαμε τους Έλληνες στρατιώτες και αυτοί βλέπανε εμάς". Οι Τούρκοι ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης από την Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς.Συνέχισαν οδικώς από το Νταλαμάν για το Ασημοχώρι απ΄όπου με δύο ταχύπλοα τύπου "Ζόντιακ" έφτασαν στη βραχονησίδα, όπου παρέμειναν επτά ολόκληρες ώρες. Οι Τούρκοι είχαν λάβει την εντολή να μην κάνουν χρήση όπλων όσο δεν πυροβολούνταν.

Η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την απόβαση από τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και τα ρεπορτάζ που μετέδιδε η τουρκική τηλεόραση! Σύμφωνα με μία άποψη η ελληνική κυβέρνηση είχε επίτηδες αφήσει αφρούρητη την Ακρογιαλιά, ώστε να γίνει η τουρκική απόβαση και να ακολουθήσει η "εκτόνωση" με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ελληνική βραχονησίδα Ακρογιαλιά και των ελληνικών από την ελληνική βραχονησίδα Ίμια! Οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να εκδικηθούν με κάθε τρόπο τους στρατιωτικούς, επειδή τους θεωρούν συλλήβδην υπεύθυνους για το πραξικόπημα του 1967, έσπευσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στις ένοπλες δυνάμεις επειδή εκτέλεσαν πιστά τις λανθασμένες οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας ( ο Γ.Αρσένης δήλωσε πως δεν διέταξε την απόβαση καταδρομέων στην Ακρογιαλιά επειδή την επιτηρούσαν οι καταδρομείς από τη γειτονική βραχονησίδα!).

Έξαλλοι πανηγυρισμοί στην Τουρκία

Θριαμβολογίες και λεονταρισμοί στην Τουρκία μετά τη λήξη της έντασης στο Αιγαίο και την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από τις βραχονησίδες. Ο τουρκικός φανατισμός και η έξαρση εθνικισμού ενισχύθηκαν από τις εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως, και είναι άλλωστε, οι "νικητές" της κρίσης. Τα τουρκικά κανάλια έδωσαν ρεσιτάλ φανατισμού στα δελτία ειδήσεων και έφτασαν στο σημείο να δείξουν νίκες της εθνικής ποδοσφαιρικής τους ομάδας, νικηφόρους αγώνες πάλης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παλαιστών, ενώ έκαναν αναφορές ακόμα και στο 1922 (που εμείς έχουμε ξεχάσει) και στον αιμοσταγή Κεμάλ Ατατούρκ. "Αποβιβαστήκαμε στο νησί" ήταν ο τίτλος της Χουριέτ. "Έφοδος στο νησί. Επειδή η Ελλάδα δεν αποχώρησε αποβιβάσαμε καταδρομείς στο Καρντάκ" έγραψε η Μιλιέτ. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίστηκε με ένα διάπλατο χαμόγελο να δηλώνει: "Είχα δώσει μια υπόσχεση στον τουρκικό λαό και είχα πει πως δεν έχουμε να εκχωρήσουμε ούτε ένα πετραδάκι και ακόμη περισσότερο ένα βράχο. Αυτοί οι στρατιώτες θα φύγουν και αυτή η σημαία θα κατέβει. Εκπληρώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την υποσχεση που δώσαμε στους συμπατριώτες μας. Η σημαία αυτή κατέβηκε και οι στρατιώτες εκείνοι έφυγαν". Ο υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ σε δηλώσεις του είπε ότι "δεν παίζουν με την Τουρκία. Στην αρχή των γεγονότων θέσαμε τους εθνικούς μας στόχους. Θα ετερματίζετο η εκεί ελληνική κατάληψη, οι Έλληνες θα απεσύροντο από τις βραχονησίδες. Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα και ενισχύσαμε την περιοχή. Αποβιβαστήκαμε στο Καρντάκ. Αυτό έδειξε ότι η Τουρκία έχει σαφή πολιτική βούληση στον τομέα της υλοποίησης των στόχων της".
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου