Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Καταστροφική μία έξοδος από την ευρωζώνη

TEΛΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;...
Σοβαρά προβλήματα θα πυροδοτήσει η έξοδος μίας χώρας από την ευρωζώνη, όπως εκτιμά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομικλία του τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας)...
σε διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται από το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν και με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη;».

«Η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ θα έχει συνέχεια. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, τόσο στην ομιλία του, όσο και στις απαντήσεις σε ερωτήσεις συμμετεχόντων, αλλά και σε πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, αναφέρθηκε στις «εναλλακτικές λύσεις» που προτείνει το κόμμα του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε τις θέσεις του για την «ευρωπαϊκή λύση» του δημόσιου χρέους, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το «τεράστιο πρόβλημα» της ανεργίας, για τη «λανθασμένη πολιτική» Μέρκελ-Σόιμπλε, για τον «καταστροφικό ρόλο» των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να φτιάξουμε νέες τράπεζες».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να τεθούν «κόκκινες γραμμές» έναντι της τρόικας, η οποία ακολουθεί ένα λανθασμένο πρόγραμμα, όπως επισήμανε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για «λογοδοσία» της τρόικας.

«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς» τόνισε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα. Σήμερα, η ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα: διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη».

«Καταστροφή και για την Ευρώπη μία έξοδος»
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος. Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση, θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. 

Προς το παρόν, αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την τρόικα, τόνισε ότι «γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας, στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικας. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα. 

Εάν κάποιος, όπως αναφέρει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος; Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα», σημείωσε ο κ.Τσίπρας

Τη συζήτηση συντόνισε η Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και στο πάνελ συμμετείχαν ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Λάντον Τόμας δημοσιογράφος της «Νιου Γιορκ Τάιμς» και ο Νόρμαν Μπίρνμπαουμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν

Ο κ. Τσίπρας θα λάβει μέρος και σε σημερινό πάνελ, με θέμα: «Συμβουλές σε μία μελλοντική κυβέρνηση».

Από την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης στο συνέδριο ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης και ο καθηγητής Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου