Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 
17/09/13 - 11:02
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ψάχνει στις Βρυξέλλες μία θετική δήλωση επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν τα εξοντωτικά μέτρα του μνημονίου, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι νέοι φόροι. Είναι αμφίβολο όμως αν θα τη… βρει. Κι αυτό τη στιγμή που η κοινωνία «βράζει» και το success story γκρεμίζεται ολοσχερώς μετά και την απόφαση μεταφοράς της Βιοχάλκο από την Ελλάδα στο Βέλγιο.
Λίγες μέρες πριν την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς ταξιδεύει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξορκίσει τα νέα μέτρα που φέρονται να φέρνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών βλέποντας την κατάρρευση των εσόδων και το κενό που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι νέο δάνειο προς την Ελλάδα σημαίνει και νέο μνημόνιο. Άρα, νέα μέτρα, όταν ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί αυτά που προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι νέοι φόροι, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η επιβολή ληστρικού φόρου στα αγροτεμάχια προκαλούν κοινωνική «έκρηξη». Οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, η υγεία «παραλύει» σήμερα από τις απεργίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους (με τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).
Από αύριο ξεκινάει 48ωρη Πανελλαδική απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με προοπτική κλιμάκωσης για την επόμενη εβδομάδα.
Αυτή την κατάσταση θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πώς υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής και ενίσχυσης των δυνάμεων που εκφράζουν θέσεις υπέρ του λαού. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, οι θέσεις της οποίας έχουν απήχηση και εντός της Ν.Δ.
Είναι αμφίβολο όμως αν ο κ. Σαμαράς θα επιτύχει ακόμη και να λάβει μία θετική δήλωση από τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Σούλτς. Ο τελευταίος είναι αναρμόδιος να πει το οτιδήποτε, ενώ οι άλλοι δύο εκτιμάται πώς θα πουν στον κ. Σαμαρά, αυτό που λένε Μέρκελ και Σόιμπλε.  
Να συνεχίσει δηλαδή η Ελλάδα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα που απορρέει από το μνημόνιο που έχει υπογραφεί. Να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα σε βάρος των πολιτών.
Ίσως στην καλύτερη των περιπτώσεων Μπαρόζο και Ρομπάι να παραπέμψουν μία πολιτική συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας για μετά την αξιολόγηση από πλευράς της τρόικας και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθεί ως έμπρακτη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη μη επιβολή νέων μέτρων.
Θεωρείται βέβαιο πώς ο κ. Σαμαράς θα επικαλεστεί τα στοιχεία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρόκειται όμως για πλασματικά στοιχεία, αφού το κράτος χρωστάει δις ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαιρέσει από την κρατική χρηματοδότηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η κυβέρνηση βλέπει και το περίφημο success story να βυθίζεται στα κύματα που δημιουργούν οι αποχωρήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και η μη προσέλευση επενδυτών για τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Μετά την Coca Cola και την ΦΑΓΕ σειρά πήρε η Βιοχάλκο, η οποία μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να αποφύγει την υψηλή φορολογία.
Είναι ξεκάθαρο πώς η πολιτική των μνημονίων που ακολουθεί η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε «κρανίου τόπο» από πλευράς επιχειρήσεων και δημιουργεί «στρατιές» ανέργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Φως δεν φαίνεται πουθενά παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών με τερτίπια προσπαθεί να πείσει πώς έρχεται ανάκαμψη.
Μοναδικός στόχος όμως είναι να κρατήσει στη… ζωή του Έλληνες για να εισπράττει φόρους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου