Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξε ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο με 2 μαθητές - Ήταν κλειστό από το 1964 - ΦΩΤΟ

Μέγεθος κειμένου
Mετά από μισό αιώνα θα ακουστούν και πάλι παιδικά γέλια στο ελληνικό σχολείο της Ιμβρου - ΦΩΤΟ anatoliblogspot.com

 

Μετά από 49 χρόνια θα ξαναχτυπήσει κουδούνι στο ελληνικό σχολείο στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων.
Ο αγιασμός θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 και στα θρανία θα κάτσουν 2 μαθητές, δύο αγοράκια. Ωστόσο όλοι ευελπιστούν πως ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί.


Η επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο είναι σημαντική για όλο τον ελληνισμό

Το κτίριο του σχολείου που καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1964, επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό.

To σχολείο ήταν ερειπωμένο για περίπου μισό αιώνα - ΦΩΤΟ imvrosisland.org
To σχολείο ήταν ερειπωμένο για περίπου μισό αιώνα - ΦΩΤΟ imvrosisland.org

Από τις εργασίες συντήρησης για την επαναλειτουργία του σχολείου - ΦΩΤΟ imvrosisland.org
Από τις εργασίες συντήρησης για την επαναλειτουργία του σχολείου - ΦΩΤΟ imvrosisland.org

Οπως δήλωσε στο Newsit η ιδρύτρια του σχολείου "διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η δασκάλα Βούλα Βερβέρη, υποδιευθυντής διορίστηκε από το Τουρκικό κράτος ενώ θα διοριστεί και ένας ακόμη μετακλητός δάσκαλος. Η επαναλειτουργία του σχολείου είναι για όλους μας πολύ χαρμόσυνη είδηση".

Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίου Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.

Εχουν μείνει μόνο 200 έλληνες κάτοικοι στην  Ίμβρο

Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε 200 περίπου Έλληνες, υπερήλικες στην πλειοψηφία τους και σε 7.000 περίπου Τούρκους εποίκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι.

Η Ιμβριακή ταυτότητα, ωστόσο, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για 20.000 περίπου άτομα ελληνικής καταγωγής, διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νεότερη γενιά των Ιμβρίων δραστηριοποιείται στη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας της, στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών.

Το καμμένο από τους Τούρκους το 1964 ελληνικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους της Ιμβρου - ΦΩΤΟ imvrosisland.org
Το καμμένο από τους Τούρκους το 1964 ελληνικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους της Ιμβρου - ΦΩΤΟ imvrosisland.org

Η δράση της, σεβόμενη απολύτως την έννομη τάξη στη γείτονα και στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, απορρίπτει κάθε παρωχημένο εθνικισμό, με ειλικρινή στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ίμβρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου