Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Hurriyet: Στο εγγύς μέλλον η απάντηση για την Ελληνική ΑΟΖ





Ρηματική διακοίνωση απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση της Ελλάδος πρόκειται να καταθέσει στον ΟΗΕ «στο εγγύς μέλλον», όπως αναφέρει σήμερα η Hurriyet. Η ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, θα αναφέρει ότι οι ελληνικές θέσεις δεν στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Η ελληνική ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο στον ΟΗΕ αναφέρει ότι η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ΤΡΑΟ, προκήρυξε άδεις ερευνών σε οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Αντίθετα, όπως αναφέρει η Hurriyet, η τουρκική διακοίνωση θα τονίζει ότι οι άδειες που η ΤΡΑΟ έχει δώσει από το 2007 εμπίπτουν στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Επίσης, θα αναφέρει ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα ερευνών και εξορύξεων για φυσικούς πόρους στα πεδία αυτά, και τα οποία θα συνεχίσει να ασκεί στο πλαίσιο του Δικαίου.

Δεν είναι χωρίς σημασία ότι το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική διακοίνωση υπεβλήθη στον ΟΗΕ λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών στις 4 Μαρτίου 2013. Μάλιστα, τονίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί την ρηματική διακοίνωση της Αθήνας ως «κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει το κοινό της μετά από σχετικές υποσχέσεις την προεκλογική περίοδο».

Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Τουρκία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και η οποία, όπως έχει διακηρύξει, με δική της, αυθαίρετη ερμηνεία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Αιγαίο, το οποίο χαρακτηρίζει «ειδική περίπτωση».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου