Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η Αργεντινή, κοντά σε πλήρη στάση πληρωμών. Θυμάστε τι λέγατε κύριε Τσίπρα;


Θλίβερή επιβεβαίωση του Γ. Στουρνάρα

Μόλις πριν από δυομισυ μήνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, εξέφραζε με τον πλέον επίσημο τρόπο, μες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι ονειρεύεται να φέρει το καθεστώς της Αργεντινής στη χώρα μας. "Μακάρι να ήταν η Ελλάδα Αργεντινή" είχε πει χαρακτηριστικά. Τώρα, θα.....
πρέπει να απολογηθεί. Διαβάστε στο planet-greece τι έγινε στην Αργεντινή και δείτε τα βίντε
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αίσθηση είχει προκαλέσει ένα σποτ της Νέας Δημοκρατίας, που έδειχνε έναν Έλληνα εραστή, πολύ... κουβαρντά, να κερνάει την γκόμενα σε ένα ακριβό εστιατόριο, με ότι πιο ακριβές γκουρμέ γεύσεις κι όταν ερχόταν η ώρα του λογαριασμού, έλεγε ότι κηρύσσει το χρέος επαχθές και δεν το πληρώνει, με αποτέλεσμα να τον πετάξουν κλωτσηδόν από το μαγαζί

Αυτή ήταν η προοπτική του Αλέξη Τσίπρα. Όταν η Αργεντινή μπήκε στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ, με επαχθέστατους όρους δανεισμού, κάποια ωραία πρωΐα, και υπό την συνεχή πίεση του λαού, αποφάσισαν να διώξουν τους δανειστές του ΔΝΤ από την χώρα και να εξαγγείλουν το χρέος ως επαχθές, προχωρώντας μονομερώς σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές.

Μόνο που η Αργεντινή είχε ένα επιπλέον πρόβλημα. Ήταν συγκεκριμένοι οι Αξιωματούχοι της χώρας, που την ξεπούλησαν κυριολεκτικά, για να βολευτούν οι ίδιοι. Επιπλέον η Αργεντινή είχε βαριά βιομηχανία.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα χρωστάει χρήματα που έχει δανειστεί. Δεν συμφωνούμε επ' ουδενί ότι είναι τόσα όσα μας λένε, αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα κι όχι επί της παρούσης. Όμως, το χρέος είναι υπαρκτό. Χρήματα, και μάλιστα πολλά, έχουμε πάρει. Και αυτά θα πρέπει να επιστραφούν.

Η δεύτερη χρεωκοπία της Αργεντινής

Κηρύσσοντας μονομερή παύση πληρωμών προς τους δανειστές της, η Αργεντινή, πίστεψε ότι όλα τελείωναν εκεί. Έτσι απλά. Πίστεψαν ότι ξεπέρασαν την κρίση επιδεικνύοντας φοβερό τσαμπουκά, και χωρίς να πληρώσει φράγκο απ' όσα πήρε, θα μπορούσε να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει. Μόνο που τα πράγματα ήρθαν πολύ διαφορετικά.

Μετά την απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης που επιδίκασε την πληρωμή 1,33 δισεκ. δολαρίων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, η Αργεντινή ξαναβρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού-με το φάσμα της πιθανής στάσης πληρωμών στα μέσα Δεκεμβρίου να αναβιώνει ένδεκα χρόνια μετά την κρίση του 2001.

Ο δικαστής Τόμι Γκρίζα κάλεσε σήμερα την Αργεντινή, που επί δέκα χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, να τα πληρώσει «ταυτόχρονα, ή πριν» αποζημιώσει τους πιστωτές της, οι οποίοι δέχθηκαν να απομειώσουν τις απαιτήσεις τους στην ανταλλαγή τίτλων του κρατικού χρέους της.

Ο Γκρίζα κατ' αυτά διέταξε την Bank of New York Mellon, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι πληρωμές της Αργεντινής, να πληρώσει τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια εάν το Μπουένος Άιρες δεν εκτελέσει την απόφαση.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε πως πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Ο Τσίπρας, που ονειρεύεται να κάνει Αργεντινή την Ελλάδα

Το έχουμε ξαναγράψει και το έχουμε αναλύσει ουκ ολίγες φορές στο planet-greece. Οι διαφορές μεταξύ της κρίσης στην Αργεντινή και της αντίστοιχης στην Ελλάδα, μοιάζουν μόνο στο όνομα. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Εντελώς μα εντελώς διαφορετικές...

Κι όμως, ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, είχε εκφράσει την επιθυμία του, τον διακαή του πόθο αν προτειμάτε, να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή.


Η δήλωση, τότε, είχε προκαλέσει την οργισμένη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας: «Θεωρείτε ότι θα πήγαινε η κυρία Μέρκελ ή η Ολλανδία στα δικά τους κοινοβούλια και θα τους έλεγαν "ας δώσουμε 400 δισ. ευρώ στους κακομοίρηδες τους Έλληνες επειδή τους αγαπάμε;". Και κατέληξε: «Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας και να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε και δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Πλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από όλα όσα σας παρουσιάζουμε σήμερα, και κάθε μέρα βέβαια, μέσα από το planet-greece, είναι έκθετος. Θα πρέπει να πάρει σαφή θέση και να απαντήσει. Θέλει μόνο να γίνει πρωθυπουργός, να κυβερνήσει, να βολέψει τους δικούς του και για να το πετύχει δεν τον ενδιαφέρει ακόμη κι αν η χώρα δεν θα υπάρχει;

Δυστυχώς, από αυτή την εξέλιξη, κερδισμένος βγαίνει μόνο ο Γιάννης Στουρνάρας. Και λέμε δυστυχώς γιατί αυτό που φροντίζει είναι ναι μεν η σωτηρία της χώρας και των τραπεζών, αλλά με δυσβάσταχτο και 100% άδικο κόστος για τους πολίτες της χώρας.


http://planet-greece.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου