Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

“Αυτόματος θάνατος” για την Ελλάδα οι όροι για τη δόση-μαμούθ των 44 δισ.

Το γεγονός και μόνο ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών είπε ναι στα 44 δισ. των τριών δόσεων μαζί πρέπει να μας βάζει σε υποψίες. Έθεσε έναν πολύ απλό όρο τον οποίο οι Γερμανοί επιχειρούν τρία χρόνια να επιβάλλουν Την οικονομική επιτήρηση της Ελλάδας.

Πως θα γίνει αυτό; Με αυτόματο μηχανισμό που θα προβλέπει περικοπές χωρίς άλλη συζήτηση σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους.

Για παράδειγμα. Η χώρα θα ενισχύσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πέρασε στις 29 Οκτωβρίου ώστε στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση 10% από τους στόχους να υπάρχει αυτόματη περικοπή δαπανών 10% στο δημόσιο – πλην συντάξεων και μισθών.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε περίπτωση που για δύο τρίμηνα “πέφτει έξω” να παίρνει μέτρα ίσα με το 50% της απόκλισης.

Για παράδειγμα, εάν όπως όλα δείχνουν παραμείνει το κενό του 1 δισ. ευρώ στους στόχους από τις αποκρατικοποιήσεις η χώρα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να πάρει νέα μέτρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάπως έτσι μοιάζει να αναιρείται η εξαίρεση που προβλέπεται παραπάνω για τους μισθούς και τις συντάξεις αφού τα έσοδα του κράτους είναι στο μηδέν και θα πρέπει να γίνουν περικοπές.

Ταυτόχρονα, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για δαπάνες, το 10% αυτών θα μένει “παγωμένο” για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, εαν πιάνονται οι στόχοι θα εκταμιεύονται, αν όχι οι δαπάνες σε όλα τα επίπεδα θα είναι 10% μικρότερες.

Κάπως έτσι μπορεί τα χρήματα να εκταμιεύονται στα λόγια επί της ουσίας όμως θα κατευθύνονται μόνο σε συγκεκριμένους στόχους και στην περίπτωση που η χώρα θα χρειάζεται επιπλέον χρήματα ή αποκλίνει από τους στόχους θα πρέπει να κάνει μόνο περικοπές.

Ποιος θα κρίνει την πορεία των μέτρων και των στόχων;

Η γνωστή μας τρόικα.
Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται τον Μάρτιο... Τότε και τα επόμενα μέτρα, παρά το γεγονός ότι αυτά ήταν... τα τελευταία.

Μπορεί να έρθουν 44 δισ. ως τα Χριστούγεννα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό Κράτος μπορεί να κάνει τα χρήματα αυτά ό,τι επιθυμεί.

Ως τώρα την ευθύνη της διαχείρισης των χρημάτων αυτών την είχε αποκλειστικά και μόνο η Ελλάδα μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. Τώρα μπαίνει πιο ενεργά στο παιχνίδι ο EFSF.

Πλέον ο συγκεκριμένος λογαριασμός και η διαχείρισή του θα γίνεται από τον EFSF, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και λοιπών δαπανών του δημόσιου χρέους.

Η τρόικα, προφανώς, φοβάται μήπως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει κεφάλαια που προορίζονται για την αποπληρωμή δαπανών του χρέους, για την κάλυψη άλλων δαπανών και επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία του EFSF.

Κάπως έτσι πάει περίπατο και η ένεση ρευστότητας στην αγορά που λέει η κυβέρνηση...

Με άλλα λόγια η χώρα θα συνεχίσει να κατευθύνεται σε υφεσιακή τροχιά, με μόνο στόχο την αποπληρωμή δανείων και τόκων.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου