Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Ημουν 40 χρόνια ΝΟΜΙΜΟΣ μετανάστης στην Αμερική και δεν θα αφήσω να μου τα φάει ο Τσίπρας και οι κομμουνιστές»



Δολάρια ήθελαν οι περισσότεροι από τους πελάτες μεγάλης τράπεζας, που εμφανίστηκαν χθες σε κεντρικό κατάστημα «στολίζοντας» τους πολιτικούς και ειδικότερα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση στις τράπεζες «αποδεικνύει ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερη ψυχραιμία από τους πολιτικούς» υποστήριζαν χθες τραπεζικά στελέχη, τα οποία δεν έκρυβαν όμως ότι καταγράφεται σταδιακή διαρροή καταθέσεων. Οσοι πήγαν χθες το πρωί στο συγκεκριμένο κατάστημα ήθελαν δολάρια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι δύο ταμίες, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν. Οι πελάτες που εμφανίστηκαν ήταν όλοι ηλικιωμένοι και σχεδόν όλοι ήθελαν να πάρουν ένα μικρό τμήμα των αποταμιεύσεών τους σε αμερικανικό νόμισμα.
«Ημουν 40 χρόνια μετανάστης στην Αμερική και δεν θα αφήσω να μου τα φάει ο Τσίπρας και οι κομμουνιστές» έλεγε ένας υπερήλικας, ο οποίος ήταν γνωστός των τραπεζοϋπαλλήλων. Οταν προσπάθησαν να τον καθησυχάσουν, ο παππούς, που πρέπει να ήταν άνω των 80 ετών, αγρίεψε ακόμα περισσότερο: «Θες να πεινάσω;» έλεγε στον ταμία, ο οποίος του εξηγούσε ότι δεν μπορεί να πάρει περισσότερα από 2.000 δολάρια. Για την ακρίβεια, οι πελάτες έπαιρναν ελαφρώς λιγότερα από 2.000 δολάρια, καθώς επιβαρύνονταν με κρατήσεις. Ουδείς από τους λίγους συνταξιούχους που περίμεναν στην ουρά δεν ζήτησε πάντως ολόκληρη την κατάθεσή του. Ενας, όμως, αναρωτήθηκε μήπως «πρέπει να τα σηκώσει όλα», χωρίς να λάβει απάντηση από τους προσεκτικούς υπαλλήλους της τράπεζας.
Υπήρχαν πάντως ένας δύο πελάτες που, αντί για το ταμείο, προτίμησαν το γραφείο με τα εμβάσματα. Ενας έστελνε χρήματα σε συγγενή του στην Αγγλία, ενώ κάποιος περίμενε για να στείλει κάποιο ποσό στις ΗΠΑ. Από τις συζητήσεις των υπαλλήλων καταλάβαινε και ο πλέον αδαής ότι παρακολουθούνταν στενά η εκροή καταθέσεων, αλλά και τα εμβάσματα, καθώς ο διευθυντής του υποκαταστήματος ενημερώνονταν συνεχώς από το προσωπικό.
Τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων και οι αναλύσεις των ξένων οίκων δείχνουν πάντως ότι η εκροή καταθέσεων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Ισπανία υπήρξε κινητοποίηση της κυβέρνησης η οποία χρειάστηκε να «μαζέψει» φήμες για μαζική απόσυρση αποταμιεύσεων από τράπεζες, λίγες ημέρες μετά τη διάσωση της Bankia. Αλλά και στην Ιταλία καταγράφεται το ίδιο φαινόμενο, όπως και σε γαλλικές τράπεζες που έχουν έκθεση στην Ελλάδα. Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχουν αναλυτές που προτείνουν ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το οποίο θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Φώτης Κόλλιας
"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου