Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αυξάνεται η τάση φυγής των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα






ImageΤο χαμένο όνειρο της Ελλάδας θα αναπολούν ολοένα και περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους αφού δεν μπορούν να ζήσουν άλλο στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Αφρική και την Ασία πώλησαν την περιουσία του ή δανείστηκαν από φίλους, γνωστού ή ακόμα και τοκογλύφους για να έρθουν στην Ελλάδα για μία νέα αρχή. Τελικά η οικονομική κρίση έπληξε και αυτούς και τώρα ολοένα και περισσότεροι επιθυμούν να γυρίσουν πίσω.
Όπως ανέφερε ο Αχμέτ λαθρομετανάστης από το Μαρόκο «Περπατούσα επί ώρες. Τα πόδια μου δεν τα ένιωθα από τον πόνο και την κούραση, και όμως δεν σταματούσα να ονειρεύομαι τη ζωή μου στην Ελλάδα. Τελικά κατέληξα να ψάχνω στα σκουπίδια για φαγητό. Γι' αυτό και αποφάσισαν να γυρίσω στην πατρίδα μου. Εκεί πιστεύω ότι θα τα καταφέρω».
Χιλιάδες παράνομοι μετανάστες το διάστημα αυτό στέκονται στην ουρά στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα προκειμένου να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στο κοινοτικό πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού.
Σε σχέση με πέρσι, αναφέρει η εφημερίδα, ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί κατά 50% και ήδη έχει ξεπεράσει τις 5.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, φέτος μόνο τους δύο πρώτους μήνες του έτους, 1.200 μετανάστες από τη Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν εγκατέλειψαν την Ελλάδα. 

 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Οργανισμού, Δ. Εσδράς, η τάση φυγής των μεταναστών από την Ελλάδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη θέσεων εργασίας και τη φτώχεια. Οι αλλοδαποί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν, όπως πίστευαν όταν περνούσαν τα σύνορα, ούτε καν την καθημερινή τους τροφή πλέον, σημειώνει.
Η πλέον κατάλληλη πάντως πολιτική που θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα ήταν η έναρξη μίας διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η όποια ιδέα των κατοίκων των χωρών αυτών να ταξιδέψουν προς την χώρα μας.   


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου