Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


Παπαδήμος: Αν εργαστούμε όλοι μαζί μπορούμε να βγούμε από την κρίση

Ζήτημα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη τρόικα και την κυβέρνηση θα αποτελέσουν ο κατώτερος μισθός, αλλά και ο 13ος και ο 14ος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στα αιτήματα της τρόικας με την κυβέρνηση να επιδιώκει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ώστε αυτή να παρουσιαστεί σε διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα της προσαρμογής στις επικουρικές συντάξεις λέγοντας πως αυτή πρέπει να γίνει και επειδή αποτελεί υποχρέωση από επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά και γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως βασικοί στόχοι περιγράφονται η υλοποίηση των μέτρων από το αναθεωρημένο μνημόνιο, η συμφωνία στο νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 και η ολοκλήρωση του PSI.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να εκτιμά ότι εφόσον υπάρχει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση τότε μόνο η χρηματοδότηση της χώρας θα συνεχιστεί ομαλά όχι μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Φέρεται δε, να πιστεύει πως με τη στήριξη των τριών κομμάτων και του ελληνικού λαού το 2012, αν και θα είναι μια δύσκολη χρονιά, μπορεί να αποδειχθεί η χρονιά εξόδου από την κρίση.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα κόμματα έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν τις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ ειδικότερα για το θέμα των επικουρικών συντάξεων όπως και του κατωτάτου μισθού και του 13ου και του14ου, ανέφεραν ότι θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων πριν έρθουν οι σχετικές αποφάσεις στη Βουλή.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης τοποθετούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την επιτάχυνση στην απορρόφηση των κοινωνικών πόρων, στην κατάθεση αναπτυξιακού νόμου που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μέτρα υπέρ της απασχόλησης.
Αναφορικά με το χρόνο των εκλογών, κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το κύριο έργο της κυβέρνησης χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένη ημερομηνία. Παράλληλα αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μόλις κλείσει ο κύκλος των συναντήσεων του κ. Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ληφθούν αποφάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου