Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

 

Τώρα που "έσκασε" το θέμα με τις φωτιές που έβαζαν Τούρκοι Πράκτορες στα Ελληνικά νησιά και όχι μόνο! Ένας από τους ανθρώπους που νιώθει δικαιωμένος γιατί το φώναζε εδώ και χρόνια είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Κάποιοι στην Ελλάδα δεν ήθελαν να ακούν το ενδεχόμενο να έχει δίκιο στις καταγγελίες του, ο Νικήτας όμως δεν στάθηκε σε αυτούς και είχε προχωρήσει απευθύνοντας ερώτησεις για το συγκεκριμένο θέμα στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο....
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1998 έστειλε την παρακάτω γραπτή ερώτηση:

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1998 ο δασικός πλούτος της Ελλάδας έπεσε θύμα καταστρεπτικότατων πυρκαγιών που αφάνισαν χιλιάδες στρέμματα δασών σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ αποψίλωσαν την Αττική και από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που της είχαν απομείνει. Οι περισσότερες πυρκαγιές αποδόθηκαν σε εμπρησμούς, ενώ υπήρξαν και σαφείς καταγγελίες για δράση ενός τουλάχιστον πράκτορα της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Μ.Ι.Τ., ο οποίος μετά τον εντοπισμό του από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έσπευσε να εγκαταλείψει αεροπορικώς την Ελλάδα, κατευθυνόμενος προς την Ολλανδία.

και πήρε την εξής απάντηση:

Όπως πρόσφατα αναφέρθηκε στην απάντηση της γραπτής ερώτησης Ε-2437/98, που υπέβαλε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου(1), η Επιτροπή παρακολούθησε με προσοχή τις πληροφορίες που αφορούν τις σοβαρές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αποδίδει επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της ευρωπαϊκής δασικής κληρονομιάς, το ήμισυ της επιφάνειας της οποίας έχει ταξινομηθεί σε ζώνες επικίνδυνες πυρκαγιάς. Οι κοινοτικές δράσεις για την πυροπροστασία των δασών, που θεσπίσθηκαν από το Συμβούλιο το 1992, και τροποποιήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) 308/97 του Συμβουλίου της 17ης Φεβρουαρίου 1997 για την πυροπροστασία των κοινοτικών δασών(2), συγκεκριμενοποιούν τις υποχρεώσεις της Κοινότητας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας των δασών, που υπέβαλε η Ελλάδα στα πλαίσια της κοινοτικής αυτής δράσης, προβλέπει μία σειρά μέτρων που αφορούν την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημιουργία εξοπλισμών προστασίας, δραστηριότητες προληπτικής δασοκομίας και επιτήρησης των δασών, σε συνεργασία με τους διάφορους εμπλεκόμενους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού πληθυσμού. Το σχέδιο αυτό συγκεκριμενοποιεί τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για τη δασική πυροπροστασία. Για την περίοδο 1992-1998, η Επιτροπή χορήγησε συνδρομή 18 εκατ. ECU για 79 ελληνικά έργα που συμβάλλουν στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου αυτού σχεδίου και που προβλέπουν τα διάφορα προαναφερόμενα μέτρα. Μία συνολική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων αυτών καθώς και των ειδικών προβλημάτων που αφορούν τις ενδιαφερόμενες χώρες θα πραγματοποιηθεί προσεχώς με βάση τα αποτελέσματα του κοινοτικού συστήματος ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές που θεσπίσθηκε στα πλαίσια της κοινοτικής αυτής δράσης.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων - Τμήμα Προσανατολισμού στηρίζει επίσης τα δασικά μέτρα με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 176,4 εκατ. ECU στα πλαίσια των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 1994-1999. Η χρηματοδότηση αυτή δύναται να καλύψει μέτρα αποκατάστασης καμένων δασών και μέτρα προστασίας του εδάφους από τη διάβρωση. Εάν οι ελληνικές αρχές επιθυμούν την αναδάσωση ορισμένων εκτάσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, θα μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν στα πλαίσια των μέτρων αυτών, ανακατανέμοντας τους χρηματοδοτικούς πόρους, εφόσον υπάρχουν επαρκείς χρηματοδοτικές δυνατότητες.

Όσον αφορά το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή χορήγησε το 1994 συνδρομή ύψους 12 εκατ. ECU για ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία των δασών και του εδάφους, καθώς και την αναδάσωση. Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή αίτηση ύψους 31,5 εκατ. ECU στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής για τον εξοπλισμό παρακολούθησης και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας Urban είναι αστικές πυκνοκατοικημένες περιοχές που, καταρχήν, δεν πρέπει να έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα εθνικής ασφάλειας που ελήφθησαν για τον εντοπισμό της δράσης πρακτόρων τρίτων χωρών που δρουν στην επικράτεια των κρατών μελών υπάγονται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Έκτοτε η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για τις δραστηριότητες πρακτόρων τρίτων χωρών και δεν έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που ενδεχόμενα έχουν διαπραχθεί σε άλλους χώρους.

Η βιβλική καταστροφή που συνέβη σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει βυθίσει σε απόγνωση τους πολίτες που κατοικούν στις καμμένες περιοχές, οι οποίοι υπέστησαν και τεράστια καταστροφή των περιουσιών τους (σπίτια, αυτοκίνητα κλπ) λόγω της κρατικής ανεπάρκειας κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Θα επιθυμούσα να πληροφορηθώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. ποιες δυνατότητες υπάρχουν για τη χρηματοδότηση εκ μέρους της έργων αναδάσωσης των καμμένων περιοχών και αποκατάστασης του περιβάλλοντός τους;
2. είναι δυνατή η άντληση πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων;
3. οι κοινοτικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και εντάσσονται στο Ταμείο Συνοχής θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για τους παραπάνω σκοπούς;
4. θα μπορούσε η κοινοτική πρωτοβουλία "URBAN" να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος των καμμένων περιοχών;
5. γνωρίζει η COMMISSION στοιχεία για τη δράση στην επικράτεια της Ένωσης πρακτόρων τρίτων χωρών, και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να εντοπισθούν (μέσω της EUROPOL και του Συστήματος Πληροφοριών του ΣΕΝΓΚΕΝ - S.Ι.S.) και να ελεγθεί η ανάμειξή τους σε διενέργεια εμπρησμών στην Ελλάδα;

ΠΗΓΗ: EXOFITSIO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου