Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στην ευρωζώνη με διαταγή "Μερκοζί"

Το τέλος της Ευρώπης, όπως την ξέραμε, προωθούν Μέρκελ και Σαρκοζί. Συμφωνία στο Παρίσι για αυτόματες ποινές στα απείθαρχα κράτη. Αλλάζει ο τρόπος λήψης αποφάσεων. Έρχεται τροποποίηση των συνθηκών. Αναφορές και στην Ελλάδα
Σε μια συμφωνία που θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια κατέληξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Παρίσι.
Πλέον, τα απείθαρχα κράτη, θα τιμωρούνται αυστηρά και αυτόματα, όταν παραβιάζουν βασικούς κανόνες όπως το ύψος του ελλείμματος, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη τύπου.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με ομοφωνία, αλλά με την αρχή της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αν αυτό δεν γίνει, θα μπορεί να αφορά μόνο τα 17 μέλη της ευρωζώνης και να είναι ανοιχτή σε όσους μείνουν έξω σε πρώτη φάση.

 
Παρίσι και Βερολίνο δεν θα δέχονται πλέον συμπεριφορές σαν αυτές τις Ελλάδας και συμφώνησαν να προωθήσουν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επίσης συμφώνησαν στην επιβολή κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.
O Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι "απαραίτητη" για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το "κούρεμα" της Ελλάδας ως "μοναδική περίπτωση".
Για άλλη μια φορά, αρνήθηκαν ότι το ευρωομόλογο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.
Τέλος, Σαρκοζί και Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012.

Οι γαλλικές επιφυλάξεις και η πυγμή της Μέρκελ
Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση.
Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων.
Η κ. Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα.

πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου