Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάλεσμα στα κράτη μέλη της ΕΕ, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να... ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν αποφασιστικά δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, απευθύνει η Κομισιόν, με τη νέα πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους» που ενέκρινε σήμερα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, για να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με την αγορά εργασίας, για να εξασφαλίσουν την εργασιακή εμπειρία και την ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν μια πρώτη καλή θέση εργασίας.

Η Επιτροπή παροτρύνει επίσης τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν καλύτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο εξακολουθεί να διαθέτει 30 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για συγκεκριμένα έργα.

Ειδικότερα, οι κύριες δράσεις που χρηματοδοτεί άμεσα η Επιτροπή με τη νέα πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους» είναι οι ακόλουθες:

- χρησιμοποίηση 4 εκατομμυρίων ευρώ για βοήθεια στα κράτη μέλη προκειμένου να καταρτίσουν προγράμματα «εγγυήσεων για τους νέους» για να εξασφαλίζεται ότι, εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε εργάζονται, είτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση.

- διοχέτευση 1,3 εκατομμυρίου ευρώ στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων μαθητείας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Μια αύξηση κατά 10% έως τα τέλη του 2013 θα προσθέσει συνολικά 370 000 νέες θέσεις μαθητείας.

- χρησιμοποίηση 3 εκατομμυρίων ευρώ από την τεχνική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για υποστήριξη των κρατών μελών στη δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης για νέους που ιδρύουν επιχειρήσεις και για επιχειρηματίες του κοινωνικού τομέα

- διοχέτευση των κονδυλίων, όσο γίνεται περισσότερο, σε τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις και καθορισμός στόχου τουλάχιστον 130 000 τοποθετήσεων το 2012 βάσει των προγραμμάτων ERASMUS και Leonardo da Vinci•

- παροχή οικονομικής βοήθειας, τη διετία 2012-2013, σε 5 000 νέους ώστε να βρουν εργασία σε άλλα κράτη μέλη μέσω της πρωτοβουλίας «Η πρώτη σας θέση εργασίας μέσω του EURES»

- ενίσχυση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, προκειμένου να δοθούν τουλάχιστον 10 000 ευκαιρίες εθελοντισμού το 2012

- παρουσίαση, το 2012, ενός πλαισίου για υψηλής ποιότητας περιόδους πρακτικής άσκησης στην ΕΕ

- εξασφάλιση περίπου 600 περαιτέρω ανταλλαγών στο πλαίσιο του Εrasmus για επιχειρηματίες το 2012.

Οι δράσεις που προτείνονται από την Επιτροπή θα προλειάνουν το έδαφος ώστε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα υπέρ των νέων στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ως τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2012-2014.
tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου