Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στο έλεος του κυκλώνα οι ΗΠΑ

 

Στη Βόρεια Καρολίνα έφτασε ο κυκλώνας Αϊρίν. Πάνω από 350.000 άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Χιλιάδες πολίτες μετακινήθηκαν για να γλυτώσουν από τη μανία των ανέμων. Τουλάχιστον 3 νεκροί (Vids+Pics)
Ο κυκλώνας Αϊρίν έφτασε το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα), κοντά στο Ακρωτήριο Λουκάουτ, στην ακτή της ανατολικής Βόρειας Καρολίνας, ελαφρώς εξασθενημένος, αλλά ακόμη ισχυρός, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.
Ο κυκλώνας, με ανέμους 140 χιλιομέτρων την ώρα, έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1 της κλίμακας έντασης Σαφίρ-Σίμπσον, η οποία έχει πέντε βαθμίδες, και κινείται βόρεια και βορειοανατολικά, προσέθεσε το NHC, που εδρεύει στο Μαϊάμι.
Τα πρώτα θύματα του κυκλώνα
Ο κυκλώνας Αϊρίν, προκάλεσε τουλάχιστον τρεις θανάτους στη Βόρεια Καρολίνα.
"Ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή στην κομητεία Όνσλοου ενώ τοποθετούσε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του", δήλωσε ο Τομ Μάθερ, αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Καρολίνα.
Άλλος ένας άνδρας σκοτώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην κομητεία Πιτ, όταν το αυτοκίνητό του γλίστρησε στο βρεγμένο οδόστρωμα και προσέκρουσε σε ένα δέντρο, πρόσθεσε. Ο άνδρας βρέθηκε στο αυτοκίνητό του το πρωί του Σαββάτου.
Επίσης, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν τον χτύπησε δέντρο που ξεριζώθηκε από τη μανία των ανέμων.

Εξάλλου, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της κομητείας Νιου Χάνοβερ ανέφεραν ότι ένας άνδρας έπεσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα νερά του ποταμού Κέιπ Φίαρ κοντά στο Ουίλμινγκτον.
Η εκπρόσωπος Μισέλ Χάρελ δήλωσε ότι "δεν γνωρίζουμε στο στάδιο αυτό αν ο άνδρας σπρώχθηκε ή αν παρασύρθηκε" από τα νερά. Οι έρευνες συνεχίζονται.
Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Βόρεια Καρολίνα.

Έκλεισαν τα αεροδρόμια
Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης έκλεισαν το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν δέχονται καμιά άφιξη πτήσης.

 
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κυκλώνα Αϊρίν, αφορά το διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι, το Λα Γκάρντια και αυτό του Νιούαρκ, ανέφερε εκπρόσωπος της αρχής της πολιτικής αεροπορίας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.
Τουλάχιστον,  8.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί το Σαββατοκύριακο, λόγω του κυκλώνα.


 

Παραλύει η Νέα Υόρκη
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, λαμβάνοντας μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, έδωσε εντολή το Σάββατο να απομακρυνθούν από περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών πάνω από 250.000 κάτοικοι της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Όλες οι συγκοινωνίες θα πάψουν να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι (τοπική ώρα).

 
Όλες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουέι αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

 
Ο διευθυντής της εταιρίας Kinetic Analysis Τσακ Ουάτσον δήλωσε πως οι ζημιές από τον κυκλώνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα.
Οι ζημιές αυτές προέρχονται από κτίρια που θα πλημμυρίσουν και συνδέονται με την διακοπή λειτουργίας εταιριών, αλλά και με το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.

 

Οι αρχές των περιοχών από τη Νέας Υόρκη ως και τη Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ακτές.
Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διάκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Σε μήνυμά του χθες το βράδυ κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι "σοβαρές και ιστορικές".

πηγή: news247
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου