Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΡΑΧ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ FINANCIAL TIMES

 


 

Διαβάστε όλο το άρθρο.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel προειδοποίησε ότι θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μόνο αν υπάρξει συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 
Επέμεινε χθες Κυριακή ότι θέλει να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως τόνισε ότι το κρίσιμο σημείο για μια συμφωνία θα είναι η σημαντική εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό δανειακό βάρος.
 
"Όσο περισσότερη εθελοντική συμμετοχή έχουμε από τους ιδιώτες επενδυτές, τόσο λιγότερο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα", δήλωσε σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση.
 
Στις Βρυξέλλες κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε δύο επείγουσες παράλληλες συνομιλίες: αφενός με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων και αφετέρου μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να τελειώσουν το νέο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα εγκαίρως για τη σύνοδο.
 
Η κ. Merkel δήλωσε ότι τη συμφωνία για την ελληνική διάσωση τη θεωρεί "επειγόντως απαραίτητη" και πως έχει στο πρόγραμμά της ανοιχτό το ραντεβού για τη σύνοδο, όμως πρόσθεσε: "Θα πάω μόνο αν υπάρχει αποτέλεσμα".
 
Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή και της Κομισιόν και της ΕΚΤ, επικεντρώνονται στην αποτίμηση των επιλογών που υπάρχουν ώστε να επωμιστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι το πακέτο των 115 δισ. ευρώ.
 
Κατ’ επιμονή της κ. Merkel, οι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχάς να υποχρεώσουν τους ιδιώτες να επωμιστούν τμήμα τους χρέους, αλλά συνεχίζουν να φοβούνται για επιπτώσεις ντόμινο από πιθανή συμφωνία.
 
Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις ειδικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες και να καθορίσουν την καθαρή επίδραση της συμμετοχής των ομολογιούχων.
 
Αν και το σχέδιο συμμετοχής των ομολογιούχων θα ελαφρύνει το βάρος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, παράλληλα θα αποσταθεροποιήσει τις ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν κεφάλαια για νέες επανακεφαλαιοποιήσεις, εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα για τους φορολογουμένους.
 
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εργασία του υπολογισμού του λεπτομερούς κόστους κάθε επιλογής πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 24 - 48 ώρες, έτσι ώστε η τελική απόφαση για το πακέτο να μπορεί να ολοκληρωθεί σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών πιθανότατα την Τετάρτη.
 
Οι δεύτερες παράλληλες συνομιλίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους διπλωμάτες και την κοινοπραξία τραπεζών που κρατά ελληνικά ομόλογα επίσης συνεχίστηκαν στη Ρώμη το σαββατοκύριακο, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία.
 
Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε δύο στρατηγικές: σε ένα swap ομολόγων, όπου οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα τα ανταλλάξουν με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, και σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, όπου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί εξαγορά ελληνικών χρεογράφων με έκπτωση στην ανοιχτή αγορά
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου