Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Γερμανία-Ολλανδία: «Ναι» σε συμμετοχή ιδιωτών και προσωρινή χρεοκοπία Ελλάδας!

Συμφωνούν Γερμανία και Ολλανδία σε μία πιο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αποδεχόμενες ότι αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και Τύπος.
 

Σε αυτό το συμπέρασμα θεωρεί η εφημερίδα Wall Street Journal ότι οδηγεί η επαναφορά χθες από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

Η γερμανική πρόταση είχε υποβληθεί πριν ένα μήνα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά είχε αποσυρθεί μετά την αντίδραση της ΕΚΤ και της Γαλλίας, επειδή θα οδηγούσε τους οίκους να τη χαρακτηρίσουν χρεοκοπία. Χθες, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι "μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την ανταλλαγή των ομολόγων", επειδή, όπως είπε, οι οίκοι προτίθενται να θεωρήσουν ως χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική αναχρηματοδότηση από τους ιδιώτες των ομολόγων που θα λήξουν έως το 2014 με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πιεσθεί για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, γιατί είναι αδύνατο να αφεθούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, ενώ χαρακτήρισε "αποδεκτό κίνδυνο" να υπάρξει ένα γεγονός αξιολόγησης (rating event) από τους οίκους. "Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μία εθελοντική συμβολή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μία υποχρεωτική συμβολή των τραπεζών οδηγήσει σε μία σύντομο και μεμονωμένο γεγονός αξιολόγησης (μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης), αυτό δεν είναι κακό, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των αγορών και δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αυτές για κάποιο χρόνο", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η επαναφορά της γερμανικής πρότασης έγινε, ενώ οι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών συζητούσαν χθες στο Παρίσι για τη στάση τους όσον αφορά στη συμβολή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ανταλλαγή των ομολόγων δεν συζητήθηκε, ενώ ορισμένοι την απορρίπτουν θεωρώντας πως δεν αντιλαμβάνεται τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας. Αν και η συζήτηση παραμένει για ορισμένους "πολύ χαοτική", φαίνεται ότι τελικά οι πιστωτές θα επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών:

Πρώτον, η κεντρική επιλογή παραμένει η αρχική γαλλική πρόταση με την διαφορά ότι πλέον συζητείται το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor τριών μηνών συν ένα περιθώριο, ώστε με τα σημερινά δεδομένα να φτάνει στο 3,3%, ενώ η καθαρή επαναγορά ελληνικών ομολόγων θα φθάνει στο 70% αυτών που λήγουν.

Δεύτερον, υπάρχει η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για επαναγορά 5ετών ομολόγων με επιτόκιο σταθερό 5,5%.

Τρίτον, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα πρότεινε την επαναγορά του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με τους συμβούλους του IIF, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενδεχομένως και από κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Οι συζητήσεις των τραπεζών, υπό τη διοργάνωση του IIF, συνεχίζονται σήμερα στη Ρώμη, όπου βρίσκεται από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου