Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Οικονομία Οικονομικά Spiegel: Η Ελλάδα ζήτησε έκθεση εξόδου από το ευρώ

ΦΗΜΕΣ Η' ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Spiegel: Η Ελλάδα ζήτησε έκθεση εξόδου από το ευρώ!

Επιμένει στα όσα έγραψε στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος του Spiegel Κρίστιαν Ράιερμαν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκτιμήσει το σενάριο ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ. Σωρεία αντιδράσεων σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της Ευρώπης προκάλεσε το δημοσίευμα


Ο Κρίστιαν Ράιερμαν , ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού "Der Spiegel" που υπέγραψε το ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, μιλώντας στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα" δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές, ζητώντας τις εκτιμήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα.
Σχολιάζοντας την συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ράιερμαν αναφέρει: "Ήταν μία συνάντηση συναγερμού που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα από το γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα το Chateau de Vianden στο Λουξεμβούργο".
Σύμφωνα με το Γερμανό δημοσιογράφο, ο λόγος ήταν το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Υπάρχει ένα έγγραφο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που συνετάχθη για τον υπουργό Σόιμπλε, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το χαρτί το ζήτησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάστηκε για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανιάς. Γνωρίζω πως ο κ. Σόιμπλε το έχει ήδη στο χαρτοφύλακά του", δηλώνει.
Ο κ. Ράιερμαν λέει ότι ήταν αναμενόμενο η ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί το δημοσίευμα.
"Δεν είναι δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι θέλει να φύγει από το ευρώ, αλλά το σκέφτονται και το επεξεργάζονται. Καταγράφηκαν οι επιπτώσεις από την πιθανότητα εξόδου και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε κατέχει ένα non paper εξηγώντας για ποιον λόγο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επικίνδυνη, τόσο για όλη την Ευρωζώνη, όσο και ειδικά για την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία", αναφέρει.
Παρ’ όλο  που το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού διαψεύστηκε από τα πιο  επίσημα χείλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ράιερμαν υποστηρίζει πλήρως την ορθότητα του ρεπορτάζ του και υπογραμμίζει πως περεταίρω αναβολή της αναδιάρθρωσης μόνο προβλήματα θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία, η τραγική εικόνα της οποίας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, αποτελούν σύμφωνα και με το τελευταίο άρθρο του κ. Ράιερμαν τις βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος θεωρεί αναγκαία και σωστά τα μέτρα που εφαρμόζει η χώρα μας και εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου